De sidste år har vi næsten udelukkende anvendt kastration på stående hingst. Tidligere var den bedøvelsesmedicin, der kunne fås til operation på stående hest så ineffektiv, at hesten var i smerter og dyrlægen i livsfare! En uacceptabel situation, som nødvendiggjorde, at hesten blev totalbedøvet før indgrebet. Den værste gene var, når hesten skulle kastes og igen under opvågningen, hvor den ville forsøge at rejse sig, før den egentligt var i stand til at stå. Her kunne nemt ske skader.
Stående kastration er en hurtig og blid metode. Den kan foregå uafhængig af vejret, idet operationen foregår indendørs. Kastration kan således nu foregå hele året - dog er det at foretrække at undgå tidspunkter med stor flueplage.
Hingsten gives beroligende og smertestillende medicin, hvorefter operationsområdet og testiklerne lokalbedøves.
De fleste hingste kastreres ved 1 - 2 års alderen. Her begynder problemer ofte at opstå ved samkvem med andre heste. Den hingstede adfærd besværliggør håndtering. På dette tidspunkt er begge testikler ofte nedsteget i pungen. Hos enkelte hingste er testiklerne ikke på plads før 3 års alderen. Herefter er testiklen permanent ikke-nedsteget - vi har en klaphingst! En sådan bør opereres på hospital, idet totalbedøvelse er nødvendig for at finde testiklen i bughulen eller lyskekanalen. Men i princippet kan en hingst kastreres uanset alder. Efter kastrationen får hesten stivkrampeserum og antibiotika.