Vaccination mod leishmaniose, samt behandling med insektafskrækkende midler
Vaccinationen mod parasitten leishmania er ikke et krav for at hunden må rejse ind i nogle landene, men anbefales, hvis man tager hunden sydpå til middelhavslandene. Leishmania overføres via sandfluer og man kan derfor med fordel kombinere vaccinationen med insektafskrækkende midler mens man har hunden med sydpå. For at vaccinen skal nå at virke optimalt, skal vaccinations-programmet starte minimum 10 uger inden afrejse. For at opnå et beskyttende immunrespons, skal hunden første gang have 3 vacciner med 3 ugers mellemrum. Hvis dette vedligeholdes, er det kun nødvendigt med en årlig revaccination.
Generelt omkring Leishmaniose Parasitten leishmania findes endnu ikke i Danmark og vaccination mod denne, anbefales, hvis man tager hunden med sydpå. Tidligere har beskyttelse mod leishmania bestået i et insektafskrækkende middel mod sandfluer, men for nyligt er der lanceret en vaccine, som hjælper immunforsvaret med at bekæmpe parasitten og derved nedsætte risikoen for at udvikle en aktiv infektion, hvor hunden udvikler symptomer. Hunden kan bære parasitten i måneder til år, inden den viser tegn på sygdom. Det mest tydelige symptom på sygdommen, er hudforandringer og pelstab, som primært ses på snuden, omkring øjnene, på ørerne og poterne. Udover hudforandringerne, kan hunden også udvikle nyresvigt og/eller ledbetændelse i et eller flere led. Det er ikke muligt at helbrede sygdommen og behandlingen vil derfor primært bestå af symptomatisk behandling. Selvom hunden ikke viser tegn på sygdom, kan den stadigvæk give smitten videre til andre hunde.
Andre informationer
Det anbefales altid at undersøge hvilke krav og anbefalinger landet, som man skal rejse til, har – og gerne i god tid inden afrejse. Der kan være særlige regler, hvis man f.eks. skal rejse med hunden for at sælge den, rejser med mange hunde (oftest flere end 5 hunde) eller eventuelt rejser med en hvalp som er under 12 uger. I dette tilfælde, anbefales det enten at undersøge det på Fødevarestyrelsens hjemmeside, kontakte Fødevarestyrelsen eller kontakte os på klinikken. I enkelte tilfælde, kan det være nødvendigt at kontakte det pågældende lands ambassade for yderligere information.