Neutralisering​ - Katration/Sterilisation

​Hvorfor? En hunkanin kan komme i brunst mere end 10 gange om året, og ungerne bliver kønsmodne så tidligt som 3 måneders alderen, så mængden af potentielle kaninunger er hurtigt større end efterspørgslen på kaniner.

Derfor anbefales det at kastrere eller sterilisere kaniner, der ikke skal benyttes til avl. Neutralisering kan afhjælpe seksuel frustration og aggressioner, forhindre unødige drægtigheder eller overførsel af seksuelle sygdomme samt nedsætte frekvensen af urinmarkeringer. Hunkaniner har en kraftig øget risiko (op til 80%) for at udvikle kræft i livmoderen, hvilket – foruden spredning – også kan øge risikoen for livmoderbetændelse. Denne risiko kan fjernes, hvis man får hunkaninen steriliseret.

I naturen markerer kaniner deres territorium både via afføring og urin. Derfor kan adfærd som urinmarkering også opleves hos kønsmodne domesticerede kaniner. Det er en hel naturlig adfærd for kaninen at skulle markere sit territorium, men knap så ønskelig når det sker inde i stuen. Samtidig kan både hanner og hunner udvikle territorial aggression overfor deres partnere eller ejere. Typisk vil dette vise sig ved at kaninen grynter og hopper imod truslen (ejer eller anden kanin), forsøger at bide, kradse eller sparke. Udvikler hunnen falsk drægtighed øges denne adfærd.

Undersøgelser viser desuden, at steriliserede hunkaniner lever længere end intakte.​

Hyppige spørgsmål i forbindelse med neutralisering:

·​Hvor gammel skal min kanin være, før den kan neutraliseres?

Hunkaniner kan normalt steriliseres fra de er 4-6 måneder gamle. Testiklerne på hankaninerne falder typisk ned omkring 12 ugers alderen, og hankaninerne kan derfor kastreres allerede, fra de er 3-4 måneder gamle.

·​Min kanin strinter indenfor. Vil det stoppe, hvis jeg neutraliserer den?

Først er det vigtigt at udelukke en potentiel urinvejsinfektion fremfor markeringsadfærd. Er dette udelukket, kan neutralisering muligvis afhjælpe problemet eller i hvert fald reducere omfanget.

·​Min kanin bor udenfor. Skal jeg holde den inde efter operationen?

Som minimum bør kaninen holdes indenfor det første døgn efter operationen, for at sikre sig at dyrets termoregulering virker, som den skal. Tilbyd kaninen en varmelampe eller nogle varme tæpper, den kan putte sig i. Desuden har mange kaniner nedsat appetit efter narkosen, og derfor er det godt at kunne holde grundigt øje med kaninen. Kaniners tarm er opbygget på en måde, der ikke tåler længere tid uden føde. Derfor er det yderst vigtigt, at kaninen kommer hurtigt i gang med at æde efter narkosen. Når kaninen er kommet i gang med at spise igen og kan holde varmen af sig selv, er den parat til at komme udenfor.

·​Hvordan forbereder jeg bedst min kanin til operationen?

En kanin skal ikke faste inden en operation ligesom en hund eller en kat. Det er vigtigt, at kaninen har fået et godt måltid op til operationen, og vi anbefaler, at du tager en madpakke med til den. Madpakken kan bestå af forskellige snacks og din kanins favoritspise, så den har noget lækkert at sætte tænderne i, når den vågner. På den måde er der større sandsynlighed for, at kaninen kommer hurtigere i gang med at spise. De fleste kaniner er sig selv igen efter 1-3 dage. Indtil da er det vigtigt, at din kanin befinder sig et trygt og varmt sted, hvor du kan holde godt øje med dens aktivitet og spiselyst.

Jeg har hørt, at kaniner ikke tåler at blive bedøvet. Er det rigtigt?

·​Der er altid en risiko, når et dyr eller menneske skal i narkose. Vi er dog meget omhyggelige og vælger en bedøvelse specifikt for dit dyr. Dyret bliver undersøgt og vejet inden, så vi har en præcis sundhedsstatus på det, og under narkosen holder vi hele tiden øje med hjerterytme, iltkoncentration, vejrtrækning, temperatur og blodtryk. Vi holder også øje med din kanin under opvågning og hjælper den til at komme i gang med at spise igen. 

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid