Løbetider hos hunkatte

Avlssæson

Løbetider hos katte er anderledes end hos hund. Katte har en avlssæson, hvor de kommer i løbetid, mens hunde kan komme i løbetid hele året rundt. Kattenes avlssæson er afhængig af lys og ligger derfor i perioden fra januar/februar til september/oktober. I denne periode kan katten komme i løbetid flere gange. løbetiden varer omkring 5 dage og intervallet mellem løbetiderne er meget individuelt kattene imellem. Oftest er der omkring 3 uger mellem hver løbetid, men intervallet kan variere med alt fra 4-30 dage. Hos katte, som kun holdes indendørs, kan avlssæsonen vare længere, endda hele året, da de påvirkes af den kunstige belysning. Det betyder at de vil kunne komme i løbetid hele året rundt.

Første løbetid

Alderen for hunkattens første løbetid, kan variere fra 5 til 12 måneder. Dette kommer an på hvornår på året katten er født. Killinger, som fødes i starten af avlssæsonen, kan godt komme i løbetid i slutningen af avlssæsonen, mens killinger som fødes i slutningen, oftest først kommer i løbetid til næste avlssæson (januar/februar).

Tegn på at katten er i løbetid

Hunkattens løbetid er også forskellig fra hundens, da katte ikke har blodigt flåd fra skeden. Dette skyldes at katte kun har ægløsning, hvis de parres af en hankat. Man er dog sjældent i tvivl når hunkatten er i løbetid. De fleste katte ændrer adfærd i denne periode. De kalder/miaver mere end de plejer, de bliver meget mere kælne og kontaktsøgende og vender bagenden til og løfter halen til siden, når de berøres. Disse ændringer i adfærden, kan forveksles med tegn på sygdom. Er man i tvivl om ændringerne kan være forårsaget af sygdom, er det altid en god ide at kontakte dyrlægen.​

Figur 1:Hunkat i løbetid

Risikofaktorer ved manglende regulering af løbetider

Hvis ikke man foretager sig noget med hensyn til kattens løbetider, er der nogle risikofaktorer og overvejelser man skal kende. Udover at hunkatten kan blive drægtig og få 2-3 kuld killinger på en avlssæson, findes der andre faktorer, som gør det fordelsagtigt at regulere løbetiderne. Man undgår at hankatte tiltrækkes. Tilstedeværelsen af hankatte, kan stresse hunkatten, som derfor vil blive urolig og have svært ved at finde ro. Hankatte vil også afmærke territoriet omkring hunkattens bopæl og i tilfælde hvor flere hankatte tiltrækkes, er risikoen for slagsmål hankatte imellem og mellem han- og hunkatte, høj. Slagsmål og parring øger risikoen for smitte af virusinfektioner, herunder katte-leukæmi og katte-AIDS, imellem kattene. Disse virusinfektioner er ofte dødelige for katten. Disse virusinfektioner er yderst smitsomme, hvilket betyder at de så vidt mulig skal undgås. Derudover kan løbetiderne hos nogle hunkatte være meget stressende, hvor katten hypersoignerer sig, altså slikker/rengører sig mere end normalt, hvilket fører til udtynding eller mangel på pels flere steder på kroppen.​

Figur 2: Hankat som er meget interesseret i en hunkat i løbetid​​

Regulering af løbetider

Der findes forskellige muligheder for at regulere kattens løbetider. De mest almindelige metoder er sterilisation eller p-piller.

Sterilisation

Har man ikke et ønske om at få killinger på katten, anbefales sterilisation. Dette kan foretages fra katten er ca. ½ år gammel eller vejer omkring 2 - 2,5 kg. 

Når katten skal steriliseres, afleveres den på klinikken om morgen og kan komme hjem igen samme eftermiddag. Ved sterilisation opnås en permanent fjernelse af løbetider hos katten og man undgår fuldstændigt uønskede killinger. Derudover fjernes risikoen for, at katten på et tidspunkt kan udvikle livmoderbetændelse eller cyster på æggestokkene.

Figur 3: Operationssåret hos en steriliseret kat er lille og heler hurtigt ved normale tilstande

P-piller

Er man ikke afklaret med om katten skal have killinger på et senere tidspunkt, kan man behandle med p-piller.

Dog ses der øget risiko for livmoderbetændelse, sukkersyge og brystkræft hos katte som behandles med p-piller og netop derfor anbefales sterilisation som første valg, hvis man ikke ønsker killinger. P-piller er receptpligtigt medicin og udlevering kræver at dyrlægen har kendskab til katten. Behandlingen består af én pille én gang om ugen. I sjældne tilfælde kan nogle katte fortsætte med at komme i løbetid på trods af korrekt behandling.


Når man behandler med p-piller, er der altid en risiko for at katten kaster op uden man opdager det og derved ikke får den uges pille. Derved vil katten ikke være beskyttet og der er hermed risiko for at katten kan blive drægtig, hvis den parres. Det frarådes af producenterne at p-piller gives til avlskatte, da der er stor variation, hvornår kattene kommer tilbage til normal cyklus med løbetider.

Figur 4: Tumorer i mælkelisten hos en hunkat

Valget mellem sterilisation og p-piller

Mange mennesker glemmer at tage stilling til kattens løbetider når de anskaffer sig en hunkat, og desværre fravælger mange sterilisation på grund af økonomiske årsager. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er gratis at få killinger. De skal fodres, have ormekur og vaccineres. Derudover er der risiko for komplikationer ved fødslen, så det kan være nødvendigt at søge dyrlæge akut. Vælges p-piller, i stedet for sterilisation, pga. økonomi, skal man være opmærksom på at p-piller er receptpligtige og dyrlægen skal derfor have set og undersøgt katten for at må udlevere pillerne.
​Vælges p-piller som løbetidsregulering, skal man altid tage den øgede risiko for livmoderbetændelse, brystkræft og sukkersyge, med i sine overvejelser.

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid