Symptomer
Smerter i bughulen kan være mere eller mindre kraftige.
Følgende symptomer kan være til stede eventuelt kun nogle af de oplistede:
- Ingen eller nedsat ædelyst
- Skraben med forbenet
- Kigger bagud mod bugen eller sparker med bagben mod bug
- Lægger og rejser sig, ruller eventuelt
- Flehmer
- Sveder
- Puster
- Ophør af fæces
Hvad gør man som ejer?
Når en hest får koliksymptomer (en eller flere af ovenstående) bør man først overveje, hvor smertepåvirket hesten er. Hvis den sveder, puster og kaster sig ned skal der straks ringes til dyrlægen.
Hvis eneste symptom er ophørt ædelyst, er det ikke sikkert hesten har kolik. Det er en rigtig god idé at tage temperaturen (enhver hesteejer bør anskaffe sig et termometer!).
Normaltemperaturen hos en hest er 37,5 - 38C. Afvent eventuelt lidt og se om hesten begynder at æde igen.
Hvis hesten har lettere koliksymptomer (kigger mod bugen, lægger sig roligt og rejser sig igen, er lidt urolig) er det en god idé at gå en tur på ca.½ time for at få gang i tarmsystemet. Er den herefter stadig smertepåvirket skal dyrlægen tilkaldes.
Kolik skal altid tages alvorligt!
Dyrlægens undersøgelse og behandling
Vi kommer altid hurtigst muligt, hvis din hest har kolik. Det er vigtigt at forsøge at skelne mellem om hesten har operationskrævende kolik eller kolik som kan klares af medicinsk vej.
Til denne vurdering bruger vi forskellige parametre.
Hestens kredsløb vurderes. Pulsen måles, idet den ofte er indikator for smertegraden (den er normalt 35 - 40 slag pr. min.) Kredsløbet vurderes vurderes også på slimhindernes udseende i øjet og mundhulen.
Der lyttes med stetoskop på de enkelte tarmafsnit for at vurdere tarmmotorikken og luftudvikling.
Via endetarmen føles efter forstoppelse, blodpropper i karrene til tarmen som følger af orm, luft i tarme, lejeforandringer (tarmslyng)
Når hesten er undersøgt, gives en samlet vurdering. Forhold, som hestens alder og værdi, er ofte afgørende for mange ejere, hvis operation er på tale. Her skal man regne med en betragtelig udgift (måske kr.20.000) og ingen garanti.
Men heste med tarmslyng skal opereres i løbet af timer for at opnå et gunstigt resultat. Alternativet til operation er aflivning.
Hvis hesten har forstoppelse, gives den ofte olie med en sonde gennem næsen, samt smertestillende / afslappende medicin. Af og til er behandling flere gange nødvendig, inden forstoppelsen er løsnet.
Diagnosen er ikke altid simpel, idet f. eks gæringskolik kan være utrolig smertefuld og forveksles med tarmslyng. Her vil smertestillende medicin dog ofte hjælpe.
Indimellem kan en kolikform også ændre sig i et forløb. Forstoppelse kan føre til lejeforandring (tarmslyng).
Så det er vigtigt at ringe til dyrlægen igen, hvis der efter behandling senere sker ændringer, eller hvis behandling ikke har den ønskede effekt.