Vaccination​ kanin

​Hos kaniner anbefales det at vaccination årlig ligesom for de fleste af vores andre dyr. Her vaccineres mod to sygdomme – Kaninpest (myxomatose) og kaningulsot (på engelsk ”Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) eller Viral Hemorrhagic Disease (VHD)). Begge kan være dødelige for kaninen og er meget smitsomme.

Anbefalet vaccinationsprogram:

 • 1 gang årlig mod Kaninpest og Kaningulsot (gives som én samlet vaccine)

Kaniner kan vaccineres fra 5 ugers alderen.​

Kaninpest

Kaninpest er en smitsom infektiøs sygdom, der findes hos både vilde og tamme kaniner. Det skyldes en virus (myxomavirus), som kan spredes af både myg og lopper, men som også kan gemme sig i bundlaget, i inventar eller kaninens foder.

Virussen inficerer og dræber hudceller, hvilket fører til en ophobning af væske under huden. Oftest medfølger også sår og udslæt.

Kaniner kan smittes med kaninpest hele året, men oftest er det største smittetryk fra sen sommer til tidlig vinter. Virussen kan blive i kaninens blod i flere år, men smittetiden er oftest 8 dage fra første infektion. Herefter varer sygdommen mellem 8-18 dage, som regel med en dødelig slutning som følge af en sekundær bakteriel infektion eller akut åndenød. Udvikler kaninen den kroniske udgave, hvor den får knuder/buler på kroppen, har den 50% overlevelseschance.

Symptomer:

 • Hævelser af huden, særlig omkring øjnene, læberne eller kønsorganerne.
 • Flåd fra øjne og næse
 • ​Feber
 • ​Nedstemthed
 • ​Buler/knuder på kroppen
 • ​Besværeret vejrtrækning.

Der findes ingen registreret behandling mod kaninpest, men sygdommen kan forebygges med én årlig vaccination. Har du dine kaniner stående udendørs, er det bedst at beskytte dem mod forekomst af vilde harer eller insekter, der kan bære på virussen, samt behandle eventuelle katte og hunde for lopper.

Kaningulsot

Kaningulsot blev for første gang opdaget i 1984 (RHD1), og i 2010 opdagede man i Frankrig en ny udgave af sygdommen (RHD2). Det gjorde at den daværende vaccination ikke sikrede tilstrækkelig beskyttelse mod sygdommen, da den kun indeholdte RHD1. Derfor er der nu kommet en vaccine, som indeholder begge stammer samt kaninpest (Nobivac Myxo-RHD Plus).

Sygdommen er generelt meget smitsom og skyldes en virus kaldet calicivirus. Smitte kan ske via tæt kontakt med inficerede dyr, heriblandt vilde kaniner, eller via kontamineret foder. RHD1 er som oftest fatal og et meget akut forløb med infektion af organerne og indre blødninger. Dødsraten er tæt på 100%, og kaninen dør inden for 48 timer. RHD2 har et mere langsomt forløb med uspecifikke symptomer, dødsraten er lavere (7-20%), og der går ofte flere dagen fra sygdommens indtræden, til kaninen dør.

Symptomer:

 • ​Nedstemthed
 • ​Appetitløshed
 • ​Kramper
 • ​Høj feber
 • ​Åndedrætsbesvær
 • ​Næseblod
 • ​Gulfarvning af huden

Begge typer kaningulsot smitter via spyt og sekreter fra andre inficerede kaniner og kan også spredes via objekter, insekter og fugle til enkeltlevende kaniner.

Der findes desværre ingen kur mod kaningulsot, og de fleste forløb er dødelige. Sygdommen kan forebygges med en årlig vaccination

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid