Skal min hest chipmærkes?
Rigtig mange hesteejere er i tvivl om, hvorvidt deres hest skal chipmærkes. Der er flere uafhængige årsager til, at netop din hest skal chipmærkes.
Identifikationsmærkning:
Mange racer kræver i dag chipmærkning som identifikation af hesten i stedet for brænde- eller frysemærkning. Ved denne form for chipmærkning registreres chipnummeret på hestens papirer som et slags CPR-nummer. Hesten er herved ikke automatisk udelukket fra konsum, og den kan derfor sendes til slagt.
Udelukkelse fra konsum/slagt:
Ved chipmærkningen (eller på en i forvejen chipmærket hest) udfærdiges en attest til Fødevarestyrelsen, hvor hesten udelukkes fra konsum. Den må derfor ikke sendes til slagt. Årsager til, at man skal udelukke hesten fra konsum, er:
- Behandling med specifikke lægemidler: En række lægemidler/medicin, som dyrlægen ofte anvender til heste fx phenylbutazon (equipalazone) og plegicil, kræver, at hesten udelukkes fra slagt. Årsagen til dette er, at hesten hos Fødevarestyrelsen og EU er registreret som et produktionsdyr sammen med kvæg og svin. Hestene skal derfor opfylde en lang række sundhedsmæssige krav for at beskytte forbrugeren mod medicinrester i hestekød. Ved nogle lægemidler kender man ikke lægemidlernes nedbrydningstid i hesten, og man vil derfor ikke risikere, at der er medicinrester i kødet, hvis hesten skal slagtes.
- Ejerens efterbehandling af hesten med receptpligtigt lægemiddel: Ifølge ”Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr” må hesteejere ikke indgive receptpligtige lægemidler fx penicillin, smertestillende, ormekur til sin hest uden et kursus i lægemiddelhåndtering, eller hvis vedkommende har arbejdet professionelt med heste i mere end 6 måneder. I praksis vil det betyde at bl.a. ormekur og andet receptpligtigt medicin ikke må indgives af ejeren uden speciel tilladelse, men kun må indgives af dyrlægen. Hvis hesten derimod chipmærkes og udelukkes fra slagt, må hesteejeren gerne selv efterbehandle sin hest, med medicin udleveret af dyrlægen.
- Registrering af anvendte fodermidler: Da hesten, som tidligere skrevet er registreret som et produktionsdyr i EU, skal hesteejeren registrere hvilke fodermidler hesten bliver fodret med i dens levetid til EU/Fødevarestyrelsen. Årsagen til dette er igen at beskytte forbrugeren mod eventuelt skadelige stoffer i kødet. Ønsker hesteejeren at slippe for foderregistreringen skal hesten chipmærkes og udelukkes fra slagt.