Chipmærkning

Skal min hest chipmærkes?

Rigtig mange hesteejere er i tvivl om, hvorvidt deres hest skal chipmærkes. Der er flere uafhængige årsager til, at netop din hest skal chipmærkes.

Identifikationsmærkning:

Mange racer kræver i dag chipmærkning som identifikation af hesten i stedet for brænde- eller frysemærkning. Ved denne form for chipmærkning registreres chipnummeret på hestens papirer som et slags CPR-nummer. Hesten er herved ikke automatisk udelukket fra konsum, og den kan derfor sendes til slagt.

Udelukkelse fra konsum/slagt:

Ved chipmærkningen (eller på en i forvejen chipmærket hest) udfærdiges en attest til Fødevarestyrelsen, hvor hesten udelukkes fra konsum. Den må derfor ikke sendes til slagt. Årsager til, at man skal udelukke hesten fra konsum, er:

  • Behandling med specifikke lægemidler: En række lægemidler/medicin, som dyrlægen ofte anvender til heste fx phenylbutazon (equipalazone) og plegicil, kræver, at hesten udelukkes fra slagt. Årsagen til dette er, at hesten hos Fødevarestyrelsen og EU er registreret som et produktionsdyr sammen med kvæg og svin. Hestene skal derfor opfylde en lang række sundhedsmæssige krav for at beskytte forbrugeren mod medicinrester i hestekød. Ved nogle lægemidler kender man ikke lægemidlernes nedbrydningstid i hesten, og man vil derfor ikke risikere, at der er medicinrester i kødet, hvis hesten skal slagtes.
  • Ejerens efterbehandling af hesten med receptpligtigt lægemiddel: Ifølge ”Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr” må hesteejere ikke indgive receptpligtige lægemidler fx penicillin, smertestillende, ormekur til sin hest uden et kursus i lægemiddelhåndtering, eller hvis vedkommende har arbejdet professionelt med heste i mere end 6 måneder. I praksis vil det betyde at bl.a. ormekur og andet receptpligtigt medicin ikke må indgives af ejeren uden speciel tilladelse, men kun må indgives af dyrlægen. Hvis hesten derimod chipmærkes og udelukkes fra slagt, må hesteejeren gerne selv efterbehandle sin hest, med medicin udleveret af dyrlægen.
  • Registrering af anvendte fodermidler: Da hesten, som tidligere skrevet er registreret som et produktionsdyr i EU, skal hesteejeren registrere hvilke fodermidler hesten bliver fodret med i dens levetid til EU/Fødevarestyrelsen. Årsagen til dette er igen at beskytte forbrugeren mod eventuelt skadelige stoffer i kødet. Ønsker hesteejeren at slippe for foderregistreringen skal hesten chipmærkes og udelukkes fra slagt.

Hvorfor skal jeg chipmærke min hest?

  1. En lang række sygdomme kan kun behandles med lægemidler som kræver chipmærkning af hesten.
  2. Hesteejeren får mulighed for selv at efterbehandle sin hest med medicin, som dyrlægen har ordineret. Derved undgår hesteejeren, at dyrlægen skal komme hver dag for at efterbehandle hesten.
  3. Ved chipmærkning af hesten undgår hesteejeren ligeledes at skulle registrere alle de fodermidler, hesten har fået i hele dens levetid.
  4. En anden årsag til at mange hesteejere ønsker deres hest chipmærket og udelukket fra konsum er, at de gerne vil undgå, at hesten på et senere tidspunkt i sit liv bliver sat på en transportvogn til Sydeuropa for at blive slagtet under tvivlsomme dyreværnsmæssige vilkår.

Hvad er chipmærkning, og hvordan får jeg min hest chipmærket?

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis du ønsker at få chipmærket din hest. Ved chipmærkningen sættes en lille mikrochip med et registreringsnummer ind ved hjælp af en kanyle midt på venstre side af halsen lige under fedtkammen. Chippens registreringsnummer sammen med oplysninger om hesten attesteres og sendes til Fødevarestyrelsen, hvorved hesten udelukkes fra konsum. Samtidigt skal dyrlægen ligeledes attestere i hestepasset, at hesten er udelukket fra konsum på de såkaldte medicinsider. Dyrlægen eller en anden person kan til enhver tid aflæse chippens registreringsnummer ved hjælp af en scanner, som føres over det område, hvori chippen sidder.

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid