Ring til os på

75 66 72 00

Skriv til os på

TV@TDKL.DK​​

Den nye hvalp

  • Sundhedsundersøgelse og vaccination
  • Ormebehandling
  • Andre parasitter/utøj
  • Fodring
  • Chipmærkning
  • Forsikring/sygeforsikring
  • Tandskifte

Det er en overordentligt kraftigt stresstilstand for en hvalp at blive flyttet fra sit fødehjem, sin mor og sine kuldsøskende. Især, at den har været en del af en gruppe og nu er alene, skaber stor utryghed.

For at gøre hvalpen mere tryg i starten, er det en god ide de første nætter at lade hvalpen sove tæt på sin nye ejer. Man kan anvende tryghedsferomoner (DAP), som udskiller de samme tryghedsferomoner, som tæven udskiller til sine hvalpe. Det bevirker, at hvalpen føler tryghed, som da den var hos sin mor. (spørg evt. på klinikken).

Sundhedsundersøgelse og vaccination

Mange vælger at få sin hvalp sundhedsundersøgt umiddelbart efter ankomst. Det skyldes ofte frygten for at knytte sig til hvalpen, hvis der er sundhedsmæssige problemer. Det er en god idé at vente med vaccinationen til hvalpen er faldet lidt til. En vaccine har bedre anslagskraft, når hvalpen ikke længere er stresset. Vaccination af hvalpe udføres som regel 3 gange, normalt ved 8, 12 og 16 ugers alderen. Tidligere vaccination kan foretages i samråd med dyrlægen, hvis hvalpen har samkvem med andre hunde.

Vaccinen er en kombinationsvaccine, som dækker hundesyge, parvovirus, leverbetændelse. Derudover vælges det ofte at lave hvalpen vaccinere mod kennelhoste og leptospirose (se hjemmesidens afsnit om vaccination).

Skal hunden med ud at rejse, kræves desuden vaccination mod rabies. Dette kan tidligst gøres, når hvalpen er 3 mdr. gammel.

Ormebehandling

For hvalpen gælder specielt, at den allerede inficeres med spolorm i fosterstadiet og således ofte fødes med orm. Ormelarver findes også i tævens mælkekirtler og optagelse sker via modermælken. Herudover sker optagelse via afføring. Ormelarverne vandrer gennem leveren og lungerne, hvor de hostes op og synkes for så at blive voksne orm i tarmkanalen. Denne vandring kan ikke ske ved voksne hunde.
At ormebehandle hvalpen gør dens trivsel bedre og sikrer dens modstandskraft mod andre sygdomme bedre.

Andre parasitter / utøj

Andre parasitter ser også det umodne dyr som et godt bytte. F.eks er øremider oftest et unghundeproblem, og med alderen udvikler hunden resistens. Øremider kan lave kraftig revage i hundens øregang med kløe og betændelse til følge. Hårsækmider og lopper kigger vi også efter.​

Fodring

Fodring af hvalpe og unghunde er meget vigtig for at hindre vækstmæssige problemer, som senere kan få katastrofale konsekvenser. Det er vigtigt at bruge foder, som er udviklet til, og afprøvet på, levende hunde, så optagelse og fordøjelighed kan vurderes.

Langt det meste foder på markedet har efter deklarationen stort set samme indhold af fedt, protein og kuhydrat. Der er blot det problem, at de værdier, som opgives, er det totale indhold og ikke det fordøjelige indhold!! Det gør deklarationer umulige at vurdere. En spand spilolie med en gammel sko indeholder måske den rette totale mængde fedt og protein – men begge dele er totalt ufordøjelige!

Brug kun dokumenteret kvalitetsfoder og undlad at bruge din egen hund til forsøg med et usikkert foder. Mange vækstbetingede lidelser (eks. dysplasier) kunne herved undgås.

Få hjælp fra dyrlægerne eller veterinærsygeplejerskerne til at vurdere, hvilket foder der passer til netop din hund. Forebyggende foranstaltninger er livsredende.

Chipmærkning

Siden 2010 har det været lovpligtigt at alle hunde skal ID-mærkes inden de er 8 uger gamle.
Det kan være tatovering i øre eller lyske, eller det kan være en lille mikrochip placeret under huden på venstre side af halsen. En tatovering efter 8 ugers alderen må kun foretages under bedøvelse, så vi chipmærker næsten udelukkende. Det opfattes af hunden blot som en lille indsprøjtning og mærkningen er entydig. Kun én hund i verden har det pågældende nummer, som kan aflæses med en scanner (som en stregkode i Brugsen!)

Forsikring / sygeforsikring

Udover den lovpligtige ansvarsforsikring kan man vælge at lade sin hund sygeforsikre.
Det er en ret billig forsikring og mange steder meget anvendt (f.eks i Sverige er 90% af hundene sygeforsikret)
I hvert fald kan det være en god hjælp, hvis uheldet er ude, og man står med valget mellem en stor regning eller en aflivning.

Tandskifte

Hvalpe skifter tænder mellem 4 og 6 måneder. Hjørnetænderne skiftes til sidst. Herefter slipper man oftest for diverse ridser og skrammer på hænder, arme og ben.
Det er vigtigt at checke, at mælkehjørnetanden falder ud. Dette sker ikke altid, specielt hos små racer.
Hvis der er ”dobbelte” hjørnetænder ved 7 måneders alderen, er det på tide at få opereret mælketænderne ud for ikke at skade de blivende tænder. Det foregår under fuld narkose.

Følg os på Facebook​

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere

DET ER SÅ VILDT !!

- Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund. Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt

- Rene, ejer af både hund og kat

​​​Jeg har haft en rigtig go oplevelse.Da min kat duffi,begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden,hun fik konstateret gigt,og skulle skifte fodder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste,så lyt til det,når dyrlægen siger i skal skifte fodder, duffi har ingen gener haft siden hun skiftede fodder . Tak Tvingstrup

- Susanne, ejer af fire katte

​​Min chihuahua blev idag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser.. tusind tak for god behandlin.

​- Sara, ejer af Chihuahua 8 år

​Vurderet 4.4 / 5 stjerner på baggrund af 79 anmeldelser på Facebook

Tvingstrup Dyreklinik A/S • Gammel Århusvej 18 • 8700 Horsens • Tel.: (+45) 75 66 72 00 • CVR: 31 57 73 49 • E-mail: tv@tdkl.dk