Det er en overordentligt kraftigt stresstilstand for en hvalp at blive flyttet fra sit fødehjem, sin mor og sine kuldsøskende. Især, at den har været en del af en gruppe og nu er alene, skaber stor utryghed.
For at gøre hvalpen mere tryg i starten, er det en god ide de første nætter at lade hvalpen sove tæt på sin nye ejer. Man kan anvende tryghedsferomoner (DAP), som udskiller de samme tryghedsferomoner, som tæven udskiller til sine hvalpe. Det bevirker, at hvalpen føler tryghed, som da den var hos sin mor. (spørg evt. på klinikken).
Sundhedsundersøgelse og vaccination
Mange vælger at få sin hvalp sundhedsundersøgt umiddelbart efter ankomst. Det skyldes ofte frygten for at knytte sig til hvalpen, hvis der er sundhedsmæssige problemer. Det er en god idé at vente med vaccinationen til hvalpen er faldet lidt til. En vaccine har bedre anslagskraft, når hvalpen ikke længere er stresset. Vaccination af hvalpe udføres som regel 3 gange, normalt ved 8, 12 og 16 ugers alderen. Tidligere vaccination kan foretages i samråd med dyrlægen, hvis hvalpen har samkvem med andre hunde.
Vaccinen er en kombinationsvaccine, som dækker hundesyge, parvovirus, leverbetændelse. Derudover vælges det ofte at lave hvalpen vaccinere mod kennelhoste og leptospirose (se hjemmesidens afsnit om vaccination).
Skal hunden med ud at rejse, kræves desuden vaccination mod rabies. Dette kan tidligst gøres, når hvalpen er 3 mdr. gammel.
Ormebehandling
For hvalpen gælder specielt, at den allerede inficeres med spolorm i fosterstadiet og således ofte fødes med orm. Ormelarver findes også i tævens mælkekirtler og optagelse sker via modermælken. Herudover sker optagelse via afføring. Ormelarverne vandrer gennem leveren og lungerne, hvor de hostes op og synkes for så at blive voksne orm i tarmkanalen. Denne vandring kan ikke ske ved voksne hunde.
At ormebehandle hvalpen gør dens trivsel bedre og sikrer dens modstandskraft mod andre sygdomme bedre.
Andre parasitter / utøj
Andre parasitter ser også det umodne dyr som et godt bytte. F.eks er øremider oftest et unghundeproblem, og med alderen udvikler hunden resistens. Øremider kan lave kraftig revage i hundens øregang med kløe og betændelse til følge. Hårsækmider og lopper kigger vi også efter.