Behandling af orm hos katte

En effektiv ormebehandling til katte

Er du bange for, at din kat har fået orm? Så kan vi hos Tvingstrup Dyreklinik hjælpe dig med en effektiv behandling. Vi behandler for orm hos katte her i klinikken i Horsens, hvortil du også nemt kan komme, hvis du bor i Juelsminde, Skanderborg, Odder eller en anden omkringliggende by. Her er dit kæledyr altid i trygge hænder, når vi hjælper med ormebehandling.

De mest almindeligt forekommende orm hos katte

Siden 1999 har ormemidler været receptpligtig medicin. Det skyldes ønsket om kun at bruge ormemidler, hvis katten er inficeret (man tager jo heller ikke forbyggende kure for f.eks. lungebetændelse!).

Dette ønske er begrundet med ønsket om at begrænse risikoen for resistensudvikling (resistente orm kan ikke bekæmpes med traditionelt ormemidler). 

Receptpligtig medicin kan kun ordineres af en dyrlæge, hvis denne selv har stillet diagnosen (jf. lov om dyrlæger kap. 4, § 12).​

Herunder kan du læse meget mere om de to mest almindeligt forekommende typer af orm hos katte:

  • ​​Spolorm
  • Bændelorm

Spolorm

Spolorm er meget almindeligt forekommende hos katte i alle aldre. Killingerne bliver smittet allerede gennem modermælken. Voksne katte smittes for det meste via byttedyr, som indeholder infektive æg. Men optagelse kan også ske direkte via afføring fra inficerede dyr.

De voksne orm lever i kattens mave-tarm-system og kan blive op til 10 cm lange. Hunormen begynder at lægge æg allerede efter få uger. Æggene udskilles via afføringen, men æggene skal ligge i miljøet 2-3 uger før de er infektive. Når de er infektive kan optagelse af et hvilket som helst dyr (f.eks. mus, kat, menneske) medføre infektion.  

Værtens mavesyre får ægget til at klække og larven kan nu vandre gennem kroppen, det er dog kun hos katten (og hunden), at ormen fuldfører sin vandring.

Den mest almindelige rute hos katten er gennem leveren til lungerne, hvor de hostes op og synkes. Herefter befinder de sig igen i mave-tarm-kanalen, hvor de bliver voksne og kønsmodne, og cyklussen starter forfra. Men larverne kan også vandre til brystvævet i hunkatte og her ligge i dvale til eventuelle killinger begynder at die.

Hos andre dyr (f.eks. mus og mennesker) vandre ormen til forskellige slags væv, hvor den ligger i dvale og venter på at blive optaget af en kat (f.eks. når katten spiser en mus). 

Når killingen optager larver via modermælken og når katten optager larver via byttedyr, vandre larven ikke gennem kroppen, men bliver i mave-tarm-kanalen og bliver voksne orm, hvorefter cyklus er fuldført.​

Bændelorm

Bændelorm er også en meget almindelig or hos voksne katte, og denne smitter ved at katten optager lopper eller lus, der indeholder bændelormecyster.

De voksne bændelorm lever, som spolorm, i kattens mave-tarm-kanal, og nogle arter kan blive op til en halv meter lange. Bændelormen er en ægte hermafrodit og indeholder derfor både hanlige og hunlige kønsorganer. Dette betyder, at alle bændelorm lægger æg, som udskilles i led fra bændelormen, hvilke forlader værten via afføringen.

Æggene er infective med det samme, de forlader katten, og kan optages af en mellemvært (lus og lopper). Her udvikler de sig til en cyste med en lille bændelorm i, som er infektive for katten, når katten indtager en mellemvært, f.eks. ved at vasker sig. Cysten aktiveres af galde i kattens mave-tarm-system, og bændelormen hæfter sig til tarmvæggen, hvorefter cyklus er fuldført.

Æggene skal igennem en mellemvært for at udvikle sig til infektive cyster, hvilket betyder, at katten kun bliver smittet med bændelorm, hvis den har lus eller lopper.

Symptomer​ på orm hos katte

Infektion med orm hos katte forløber sig tit symptomfrit, men hvis der er tale om en massiv infektion med mange orm, kan et eller flere af følgende symptomer give sig til kende:

  • Dårlig trivsel såsom af katten taber sig og er træt
  • Mave-tarm-symptomer såsom diarré/dårlig mave, opkastning, forstoppelse, udspilet bug
  • Kløe og slikken bagtil
  • Pelsproblemer såsom tør og kedelig pels
  • Hoste (tør hoste som kan ende med opkastbevægelser)
  • Svaghed, nedsat vækst for killinger

Hvis du oplever nogle af disse symptomer hos din kat, så bør du opsøge en dyrlæge, der kan fortage en grundig undersøgelse og finde en behandling

Kontakt os og få hjælp til behandling

Hos Tvingstrup Dyreklinik er vi altid klar til at hjælpe med behandling af orm hos katte. Du er derfor også meget velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om behandlingsformen, eller hvis du vil bestille en tid til en konsultation.​

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid