Orm hos katte

​Nedenfor beskrives de mest almindelig forekommende orm hos katte:

  • Spolorm
  • Bændelorm

Siden 1999 har ormemidler været receptpligtig medicin. Det skyldes ønsket om kun at bruge ormemidler, hvis katten er inficeret (man tager jo heller ikke forbyggende kure for f.eks. lungebetændelse!).
Dette ønske er begrundet i at begrænse risikoen for resistensudvikling (resistente orm kan ikke bekæmpes med traditionelt ormemidler).
Receptpligtig medicin kan kun ordineres af en dyrlæge, hvis denne selv har stillet diagnosen (jf. lov om dyrlæger kap. 4, § 12)

Spolorm

​Spolorm er meget almindeligt forekommende hos katte i alle aldre. Killingerne bliver smittet allerede gennem modermælken. Voksne katte smittes for det meste via byttedyr, som indeholder infektive æg. Men optagelse kan også ske direkte via afføring fra inficerede dyr.

De voksne orm lever i kattens mave-tarmsystem og kan blive op til 10 cm lange. Hunormen begynder at lægge æg allerede efter få uger. Æggene udskilles via afføringen, men æggene skal ligge i miljøet 2-3 uger før de er infektive. Når de er infektive kan optagelse af et hvilket som helst dyr (f.eks. mus, kat, menneske) medføre infektion. Værtens mavesyre får ægget til at klække og larven kan nu vandre gennem kroppen, det er dog kun hos katten (og hunden) at ormen fuldfører sin vandring. Den mest almindelige rute hos katten er gennem leveren til lungerne, hvor de hostes op og synkes. Herefter befinder de sig igen i mave-tarmkanalen, hvor de bliver voksne og kønsmodne, og cyklussen starter forfra. Men larverne kan også vandre til brystvævet i hunkatte og her ligge i dvale til eventuelle killinger begynder at die. Hos andre dyr (f.eks. mus og mennesker) vandre ormen til forskellige slags væv, hvor den ligger i dvale og venter på at blive optaget af en kat (f.eks. når katten spiser en mus). Når killingen optager larver via modermælken og når katten optager larver via byttedyr, vandre larven ikke gennem kroppen, men bliver i mave-tarmkanalen og bliver voksne orm. Hvorefter cyklus er fuldført.

Bændelorm

​Bændelorm er også meget almindelig hos voksne katte og smitter ved at katten optager lopper eller lus der indeholder bændelormecyster.

De voksne bændelorm lever, som spolorm, i kattens mave-tarmkanal og nogle arter kan blive op til en halv meter lange. Bændelormen er en ægte hermafrodit og indeholder derfor både hanlige og hunlige kønsorganer. Dette betyder at alle bændelorm lægger æg, som udskilles i led fra bændelormen, hvilke forlader værten via afføringen. Æggene er infektive med det samme de forlader katten og kan optages af en mellemvært (lus og lopper). Her udvikler de sig til en cyste med en lille bændelorm i, som er infektive for katten, når katten indtager en mellemvært, f.eks. ved at vasker sig. Cysten akviveres af galde i kattens mave-tarmsystem og bændelormen hæfter sig til tarmvæggen, hvorefter cyklus er fuldført.
Æggene skal igennem en mellemvært for at udvikle sig til infektive cyster, hvilket betyder at katten kun bliver smittet med bændelorm hvis den har lus eller lopper.

Symptomer

Infektion med orm forløber tit symptomfrit, men hvis der er tale om en massiv infektion med mange orm kan et eller flere af følgende symptomer give sig til kende:

  • Dårlig trivsel såsom af den taber sig og er træt
  • Mave-tarmsymptomer såsom diarré/dårlig mave, opkastning, forstoppelse, udspilet bug
  • Kløe og slikken bagtil
  • Pelsproblemer såsom tør, kedelig pels
  • Hoste (tør hoste som kan ende med opkastbevægelser)
  • Svaghed, nedsat vækst for killinger

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid